5300 Свищовска 59 А Габрово
+359(898)420777

ПРОТЕИНИТЕ – ОСНОВАТА НА ДИЕТАТА

Белтъчините са основата на живата материя, както животинска, така и растителна. Тоест те се съдържат в повечето известни ни храни. Но за да окаже нужното въздействие и да разгърне потенциала си, протеиновата диета трябва да се състои от храни, съставени във възможно най-голяма степен от протеини. На практика, като се изключи белтъкът, няма храна, която да съдържа само протеини.


Растенията, колкото и протеини да съдържат, винаги са прекалено богати на въглехидрати. Такива са зърнените, брашнените, бобовите и нишестените храни, включително соята, известна с качеството на белтъчините си, но твърде мазна и твърде богата на въглехидрати, което в нашия случай ги прави неизползваеми.


Същото важи за храните от животински произход - те са по-богати на белтъчини от растителните, но повечето са и прекалено тлъсти. Това са свинското, овчето и агнешкото, месото на някои птици, като патицата и гъската, много части от говеждото и телешкото.


Съществуват все пак известен брой храни от животински произход, които, без да достигат до пълна протеинова чистота, се приближават до нея и поради този факт стоят в основата етапите за отслабване.

  • Говеждото с изключение на рибицата, котлетите и частите, които се използват за задушено или варено.
  • Телешкото за печене на грил.
  • Птичето с изключение на патицата и гъската.
  • Всички риби, включително сините, чиято тлъстина е извънредно полезна за сърцето и артериите, поради което е приемлива в нашия случай.
  • Ракообразните и мидите.
  • Яйцата, при които протеиновата чистота на белтъка е опетнена от лекото съдържание на мазнини в жълтъка.
  • Обезмаслените млечни продукти са много богати на белтъчини и напълно лишени от мазнини. Те съдържат все пак следи от въглехидрати, по-специално подсладените и ароматизираните с плодова пулпа. Независимо от това те запазват мястото си сред проте-иновите храни.

 

Чистотата на белтъчините намалява калорийния им принос

Храната на всички животински видове представлява смес от белтъчини, мазнини и въглехидрати. Но за всеки вид съществува специфично идеално съотношение между трите вещества.
Когато това оптимално съотношение е спазено, калориите се усвояват максимално и улесняват напъл-няването.


Обратно, достатъчно е да променим съотношението, за да затрудним абсорбирането на калориите и да намалим енергийния принос на храната. На теория най-радикалната промяна, която в най-голяма степен би възпрепятствала усвояването на калориите, би се състояла в консумирането на храни, съдържащи само едно от хранителните вещества.
Следователно консумацията на храни, съдържащи само едно от трите хранителни вещества, е допустима единствено за белтъчините.


При консумация на протеинови храни храносмилателният орган трудно се справя с вещества, за които не е програмиран, и не може да се възползва пълноценно от калорийното им съдържание. Оказва се в положението на двутактов двигател на скутер или на моторница, задвижвана със смес от бензин и олио, която се опитваме да подкараме само с бензин.
При подобни условия организмът се задоволява да извлече калориите, необходими за поддържането на телесните органи (мускули, кръвни телца, кожа, нокти), и зле или малко използва останалите калории.

 

Усвояването на белтъчините е придружено от висок разход на калории

За да се разбере това второ свойство на белтъчините, което допринася за ефикасността на ДИЕТАТА, е необходимо да обясним какво означава понятието специфично динамично действие на храните, или СПД. СПД, това е усилието или разходът, който трябва да направи организмът, за да разгради дадена храна до степен, позволяваща й да премине в кръвта. Става дума за работа, чиято трудност зависи от консистенцията и молекулярната структура на храната.


Когато приемете 100 калории трапезна захар - възможния най-бърз въглехидрат, съставен от прости молекули, вие ги усвоявате бързо и работата по всмукването им коства на организма само 7 калории. Следователно остават 93 използваеми. СПД на въглехидратите е 7%.
Когато приемете 100 калории масло или олио, усвояването става малко по-трудно и ви отнема 12 калории, оставяйки на организма 88. СПД на мазнините е 12%.


И накрая, за да усвоите 100 калории чисти белтъчини - белтък, постна риба или обезмаслена извара, трябва да извършите огромна работа, тъй като белтъчините се състоят от много дълги вериги от молекули, чиито основни съставки, аминокиселините, са свързани с много здрав бетон, изискващ далеч по-голям разход на енергия. Този разход е от 30 калории. Така на организма остават само 70. СПД на белтъчините е 30%. При усвояването на белтъчините, което изисква сериозна работа от страна на организма, се отделя топлина и се повишава телесната температура, което обяснява защо не се препоръчва да се къпем в студена вода след хранене, богато на белтъчини - разликата в температурата може да доведе до воден удар.
Тази характеристика на белтъчините е истинска благословия за дебеланкото, който така добре умее да усвоява калориите. Тя ще му позволи да реализира безболезнена икономия и да се храни по-спокойно, без да понася незабавни санкции.


В края на деня, след консумация на протеинови храни, съдържащи 1500 калории, което никак не е малко, и след храносмилане в организма остават само 1000 калории.

Чистите белтъчини намаляват аппетита

 

Приемането на сладки или мазни храни, които лесно се смилат и усвояват, предизвиква повърхностна насита, бързо измествана от победоносно завърналия се глад. Наскоро проведени изследвания показват, че похапването на нещо сладко или мазно между две хранения не отлага появата на глада, нито намалява количеството храна, поглъщано по време на следващото редовно хранене. Докато похапването на протеинови храни отлага часа на следващото хранене и намалява количеството му.
Освен това при консумиране изключително на съдържащи белтъчини храни организмът произвежда кетони, които убиват апетита и по естествен път водят до трайно усещане за насита. След два-три дни приемане на чисти протеинови храни гладът напълно изчезва и изпълнението на диетата може да продължи, като се избегне естествената заплаха, която тегне над повечето други диети - гладът.

Чистите белтъчини предотвратяват подуването и задържането на вода

 

Някои диети или видове хранене са известни с това, че са „хидрофилни" и благоприятстват задържането на вода и подуването. Такъв е случаят с диетите, богати на плодове, зеленчуци и минерални соли.
Богатото на белтъчини хранене е, напротив, по-скоро „хидрофобно". То улеснява отделянето на урина и оттам - изсъхването на напоените с вода тъкани, които са толкова неприятни през предменструалния период и предменопаузата.


Първия етап, който е съставен изключително от възможно най-чисти протеини и зеленчуци, най-добре прогонва водата.
Това качество е от особено значение за жените. Защото, когато мъжът пълнее, то е главно понеже яде прекалено много и натрупва калорийния излишък под формата на сланина. При жената механизмът на напълняването е нерядко по-сложен и е свързан със задържане на вода, което спъва и намалява постиженията на диетите.


В някои моменти от менструалния цикъл, през четирите или петте дни, които предшестват мензиса, или на някои кръстопътища в живота на жената - труден пубертет, безкрайна предменопауза, или дори по време на гениталния живот под въздействието на хормонални смущения жените, особено по-пълните, започват да задържат вода и се чувстват подути, подпухнали, не могат да свалят пръстените от пръстите си, усещат краката си натежали и глезените си подути. Задържането на вода е придружено от напълняване, което обикновено е обратимо.
Случва се дори тези жени, за да възвърнат линията си, да се подложат на диета и с учудване да установят, че начините, с които обикновено са се справяли със свръхтеглото си, този път не вършат работа.
Във всички тези случаи, които не са толкова редки, чистите белтъчини имат решително и незабавно въздействие. За няколко дни, дори за няколко часа, напоените с вода тъкани се изсушават, което веднага се отразява на кантара, а усещането за блаженство и лекота засилва мотивацията.

Чистите белтъчини засилват съпротивителните сили на организма

Добре е да се ползва това предимство, защото загубата на тегло, на каквото и да се дължи, винаги отслабва малко организма. Лично аз съм забелязал, че началният етап от диетата, съставен изключително от възможно най-чисти белтъчини, е най-стимулиращият от всички.

Чистите белтъчини позволяват да се отслабне без загуба на мускулна тъкан и без омекване на кожата

 

В тази констатация няма нищо учудващо, защото кожата, еластичната й тъкан, както и цялата мускулатура са изградени главно от белтъчини. Диета, в която няма достатъчно белтъчини, принуждава тялото да ползва тези на собствените си мускули и кожа, при което последната губи еластичността си, без да споменаваме за омекването на костите, които и без това са по-крехки у жената в менопауза. Съчетанието на тези въздействия предизвиква състаряване на тъканите, на кожата, косите и общия вид, което обикновено се забелязва от околните и може да доведе до преждевременно прекратяване на диетата.


Обратно, при богатия на протеини режим и още повече при режима, съставен изключително от протеини, организмът няма причини да атакува резервите си, тъй като получава достатъчно от това жизненоважно вещество. При тези условия на бързо и тонизиращо отслабване мускулите запазват твърдостта си, кожата остава гладка и човек отслабва, без да се състарява.
Тази особеност на диетата може да изглежда второстепенна на младите закръглени жени с добре развити мускули и здрава кожа, но тя придобива капитално значение за жените в предменопауза или за онези, които имат слаби мускули и особено нежна и фина кожа. Защото - сега е моментът да си го кажем - днес виждаме твърде много жени, които управляват силуета си единствено чрез кантара. Теглото не може и не бива да играе такава изключителна роля - блясъкът на кожата, твърдостта на тъканите и общият тонус на тялото са елементи, които участват пълноправно във външния вид на жената.