5300 Свищовска 59 А Габрово
+359(898)420777

Начини на приготвяне

В сурово състояние

 

Стига червата ви да толерират суровите зеленчуци, винаги е за предпочитане да консумирате пресните зеленчуци, без да ги варите, за да запазите витамините им.

  • Проблемът с подправянето. Въпреки невинния им вид подправките за салата са един от големите проблеми на диетите за отслабване. И наистина, за много хора суровите зеленчуци и салатите представляват самата основа на диетичното хранене, основа, бедна на калории и богата на влакна и витамини. Което е точно така, стига да не забравяме с какво заливаме тази прекрасна съвкупност от качества. Да вземем един прост пример. В една салатиера, съдържаща две хубави марули и две супени лъжици олио, има 20 калории, доставени от салатата, и 200, доставени от мазнината, с което се обяснява провалът на толкова салатени диети.

Редно е също да се разсее едно недоразумение, свързано със зехтина. Това митично олио, символ на средиземноморската цивилизация, е единодушно признато за приятел и закрилник на сърдечносъдовата система, но от това то не става по-бедно на калории от другите видове олио на пазара.
Поради всички тези причини през първия етап е много важно да не се прибавя към салатите каквото и да е трапезно олио.

Сос с парафиново масло

 

Това е най-доброто решение, стига да не ви притеснява хроничната диария.
Парафиновото масло има две големи предимства: то не съдържа нито една калория и смазва чревния тракт. Така че каквото и да чуете за него, не му обръщайте внимание - употребата му, дори да е дълготрайна, няма да ви създаде проблеми. Единственият му недостатък е разхлабителният му ефект. Така че внимавайте с дозировката.Можете да го намерите в аптеките.
За да олекотите това трапезно олио, пригответе соса за салатата по следния начин:
една доза парафиново масло,
една доза газирана вода,
една доза горчица
и една или две, според вкуса, дози оцет.

Изберете качествен оцет, като например винен оцет, балсамов оцет и особено малинов оцет, който е най-подходящ за сос, защото е едновременно кисел и с плодов аромат.
Трябва да се знае, че оцетът е подправка, която може да играе голяма роля в отслабването. Отскоро е известно, че човекът долавя четири универсални вкуса: сладко, солено, горчиво и кисело, и че оцетът е единствената подправка, която му доставя усещането за кисело.

От друга страна някои скорошни изследвания са доказали и голямото значение на вкусовите усещания за заситата.
Днес се знае например, че някои подправки с много силен вкус, като карамфилът, джинджифилът, анасонът, кардамомът, предизвикват мощни усещания, които се регистрират от хопоталамуса - мозъчният център, командващ засищането. Затова е много важно да използвате възможно най-широка гама от подправки, за предпочитане в началото на яденето, и да се опитате да свикнете с тях, ако по начало не сте любител.

Сос от кисело мляко или извара
На тези, които не биха се решили да използват парафиново масло, препоръчвам да си приготвят вкусен и естествен сос от олекотен млечен продукт. Изберете натурално кисело мляко, което е по-мазно от обезмасленото и съвсем малко по-калорично.
Добавете една гладка супена лъжица горчица и разбийте, както се разбива майонеза, докато се получи гъста маса. Добаветв малко оцет, сол и черен пипер.

Като варена гарнитура

 

Сега е моментът да използвате зелен фасул, спанак, праз, всички видове зеле, гъби, керевиз.
Тези зеленчуци могат да се сварят или, което е по-добре, да се приготвят на пара, за да се запази максимално количество витамини.
Можете да ги запечете на фурна в соса от месото или от рибата и да си хапнете морски костур, златна рибка с домати или зеле, пълнено с говежда кайма.
Накрая печенето във фолио има голямо предимство да запазва и вкуса, и хранителната стойност, особено що се отнася до рибата и по-специално сьомгата бърху постелка от праз или кьопоолу.
През този етап е практично да започвате яденето с добре подправена салата, богата на цветове и вкусове, или вечер и през зимата със супа, после да преминете към ястието с месо или риба, задушени с уханни зеленчуци.