5300 Свищовска 59 А Габрово
+359(898)420777

Нови разрешени храни

Белтъчини и зеленчуци

Досега, по време на първия етап, сте се хранили последователно с белтъчини и с белтъчини плюс зеленчуци, тоест добре познавате тези две категории храни. От сега нататък край на редуването - белтъчините и зеленчуците са ваши, напълно и заедно.


Белтъчините и зеленчуците представляват стабилна основа, върху която ще построите режима на запазване на теглото, както и този на окончателната стабилизация. Това показва колко са важни тези категории храна, които ще можете да консумирате до края на живота си, без да се ограничавате, когато пожелаете и в каквито искате комбинации.
Вероятно познавате всичките им елементи, но все пак ще ви ги припомня накратко, за да избегнем всяко недоразумение. За повече подробности можете да се справите с пълния списък, приложен към главите, посветени на ударния режим и на смесения режим. Та тези храни са:

  • постните меса, най-постните части на говеждото и телешкото, конското;
  • рибите и морските дарове;
  • яйцата;
  • обезмаслените млечни продукти;
  • литър и половина-два вода;
  • зелените и суровите зеленчуци.

Към тази основа, която ви е добре позната, диетата добавя нови храни, които ще подобрят всекидневното ви меню и които можете да въведете веднага в следните пропорции и количества.

Една порция плодове дневно


 

Ето случай да поговорим за плодовете, които охотно смятаме за типична здравословна храна.
Това е особено вярно, тъй като се отнася за естествен и следователно нетоксичен продукт. От друга страна, плодовете са едни от най-добрите източници на витамин С и на каротен.


Тези две качества са още по-ценени поради две наскоро появили се явления в западната цивилизация: тенденцията към безусловно завръщане към естественото и вярата в магическите свойства на витамините.
Само че естественото не е непременно благотворно, а витамините не са чак толкова жизненонеобходими.
Всъщност плодовете са единствените естествени храни, които съдържат това, което диабетолозите наричат лесноусвоими захари. Всички други храни са дело на човека.


Медът например е откраднат продукт. Той представлява животински секрет, нещо като мляко, предназначено за незрелите пчели, което си присвояваме само за да си доставим удоволствие.
Рафинираната захар - бялата захар, не съществува под тази форма в природата. Тя е изкуствен продукт, индустриално извлечен от захарната тръстика или по химически път от захарното цвекло.


Самият плод в диво състояние е рядко срещан продукт. Макар да създават у нас впечатлението, че са леснодостъпни, плодовете, които ядем, са резултат от дълга селекция и интензивно отглеждане. Накрая, повечето много сладки плодове, като портокалът, бананът, мангото, са внесени от далечни и екзотични области и относително неотдавна са въведени в менюто ни благодарение на развитието на транспорта, което може би обяснява понякога тежките, дори смъртоносни алергии към някои екзотични плодове (киви или фъстък).
Всъщност плодът не е прототипът на здравословната и естествена храна. Консумиран в големи количества, той може да се окаже опасен, особено за диабетика, а дебелият човек е свикнал да дъвче плодове между две хранения.
Всички плодове са ви разрешени с изключение на банана, гроздето, черешите и сухите плодове (орехи, лешници, фъстъци, бадеми, шам-фъстък, кашу).


Колкото до понятието „порция", това е единица за плод с големината на една ябълка, една круша, един портокал, един грейпфрут, една праскова, една нектарина. За по-малките или по-големи плодове - една купичка ягоди или малини, един резен пъпеш или диня, Две кивита или две кайсии, или едно неголямо манго, или половин голямо манго.
Всички тези плодове са ваши, но по една порция на ден, а не на ядене.
Все пак, ако имате избор, знайте, че най-добрите плодове за бтория етап се подреждат според мен в следната низходяща градация: приоритет на богатата на пектин ябълка, тъй благотворна за линията, ягоди и малини заради ниското съдържание на калории и празничния вид, пъпеш и диня заради високото съдържание на вода и ниската енергийна стойност (при условие че се придържате към порцията), грейпфрут и накрая киви, праскова и круша, нектарина и манго.

Две филии пълнозърнест хляб дневно

 

Ако сте предразположени към свръхтегло, свикнете да избягвате белия хляб. Той е неестествена храна, произведена от пшеничени зърна, отделени от своята обвивка - триците. Това отделяне много улеснява производството на индустриално брашно, но полученият бял хляб е измамен и прекалено лесен за усвояване продукт.


Пълнозърнестият хляб, чийто вкус е не по-малко приятен, съдържа естествено количество трици. А триците са ваш първостепенен съюзник, който ви пази от рак на червата, от излишъка на холестерол, от диабет, от запек. В нашия случай триците пазят и линията ви, защото, след като стигнат в тънкото черво, те увличат със себе си част от калориите на хляба, която се изхвърля с изпражненията неусвоена.
Засега и през периода, който ще преминем, вие сте все още под наблюдение, защото и най-малкото отклонение от режима може да ви провали. Но щом стигнете до стадия на окончателната стабилизация, вече няма да се боите от хляба, който ще можете да консумирате нормално при едно-единствено условие - да бъде пълнозърнест или още по-добре, да бъде обогатен с трици.


Но и сега, ако обичате хляб на закуска, можете леко да намажете с олекотено масло двете филии пълнозърнест хляб. Или да използвате тази възможност в който и да е друг момент от деня, на обяд във вид на
сандвич със студено месо или шунка, или вечерта със сирене, което е следващата храна в списъка ви.

Една порция сирене на ден


 

За какво сирене и за какво количество става дума?
За момента имате право на всички видове термично обработени сирена като бонбел, гуда (или гау-да), холандско сирене, савойско сирене, мимолет, конте, реблошон и пр. Избягвайте ферментиралите сирена като камамбер, рокфор, козе сирене.
Колкото до количествата, препоръчвам ви да консумирате около 40 г дневно. Не обичам особено да се мерят продуктите, но се намираме в преходен период, който няма да продължи дълго. Освен това 40 г са стандартна порция, която е достатъчна за повечето хора с умерен апетит.
Изберете удобния за вас момент, на обяд или вечерта, но поемете порцията наведнъж.

Две порции нишестени храни седмично


 

Отначало са наричали нишестена храна само картофите, като впоследствие са прикачили към тях и брашнените, като хляба и макароните, както и ориза и царевицата.
За нашия случай през фазата на запазване на теглото трябва да бъдем благоразумни, затова ще ви представя тези храни в низходяща градация.
Макаронените изделия са най-подходящата за момента храна, защото са приготвени от твърда пшеница с много устойчива растителна текстура, много по-устойчива от тази на обикновената мека пшеница. Физическата устойчивост на разграждане забавя смилането й и усвояването на съдържащите се в нея захари. Освен това макаронените изделия са ценени от всички и рядко се свързват с понятието за режим, което е приятно и успокоително за човека, преминал през дълъг период на ограничения. Накрая и главно, макаронените изделия са засищащи храни. Единственият им недостатък е в приготовлението им, което изисква да се добави масло, олио или сметана и като капак - сирене, обикновено грюер, което увеличава калорийната им стойност.


Така че яжте макарони на порции от по 200 г, но избягвайте да им слагате мазнина. По-добре добавете пресен доматен сок с лук и аромати. Ако бързате, можете да използвате домати от консерва. Колкото до сиренето, избягвайте грюера, който е твърде мазен. А и това сирене има слаб вкус и за го усетите, трябва да изядете по-големи количества. Можете да добавите малко пар-мезан - той не е толкова мазен и има по-пикантен вкус. Италианците знаят какво правят.
Кускусът, качамакът, булгурът и целите житни зърна са разрешени на порции от по 200 г два пъти седмично. Те също са произведени от твърда пшеница и поради този факт имат същите свойства като макаронените изделия. Но са по-малко познати и използвани, тъй като идват от чужди култури.


Кускусът често и справедливо е смятан за сложна за приготвяне храна, която ви предлагат предимно в ресторантите. Това не означава, че трябва да се лишавате от този ценен за стабилизацията на теглото ви продукт.
За да го приготвите бързо, поставете го в неме-талически съд и добавете вода, ароматизирана с кубче телешки бульон, която да го залее и да надвиши нивото му с поне един сантиметър. Изчакайте пет минути докато зърното се напои и се надуе. После поставете съда в микровълновата печка за 2 минути, извадете го и раздробете с вилица бучките, отново вкарайте съда микровълновата - и готово.
Не добавяйте мазнина, бульонът е достатъчен. И не консумирайте кускус в ресторант, защото там го заливат с масло.


Италиански или корсикански качамак, ливански булгур и житни зърна са позволени в същите порции и приготвени по подобен начин.
Лещата е друга подходяща нишестена храна, тъй като съдържа едни от най-бавните захари на света. За съжаление тя изисква известно време за приготовление, не всички я харесват и което е най-лошото, често е зле понасяна и обвинявана за появата на газове. Но за тези, които я обичат и я понасят, тя е прекрасна и засищаща храна, много подходяща за стабилизиране на теглото. Порцията трябва да е от 150 г. Ив този случай никакви мазнини, само домати, лук и подправки.
Другите бобови също заслужават да се отбележат и са разрешени в същите порции без добавка на мазнини. Бобът, грахът, нахутът принадлежат на едно голямо семейство и имат малко привърженици, тъй като обикновено се понасят по-зле и от лещата, но в хранително отношение са отлични продукти.


Оризът и картофите също са разрешени, но, както сами сте забелязали, са поставени в края на списъка и следователно трябва да се консумират епизо-ично, като се отдаде предимство на предхождащите ги храни.
Оризът следва да се консумира без мазнина, като за предпочитане са сортовете с по-силен вкус, като оризът басмати, дивият ориз или пълнозърнестият ориз, чието усвояване забавено от влакната. Порциите не трябва да надвишават 125г варен ориз.
Коллкото до картофите, те трябва да се приготвят небелени или увити във фолио, без да се добавя мазнина. Пържените картофи илли още по-лошо чипсът са едни от редките продукти, които съветвам да забравите, защото не само че бъкат от мазнина, но и са канцерогенни и са вредни за сърцето и съдоветв.

Новите меса

Досега ви бяха разрешени постните части на говеждото и телешкото и почти всички части на конското. От тук нататък можете да прибавите агнешкото бутче и свинското печено, както и обикновената шунка, и да ги консумирате без ограничения в количеството един или два пъти седмично.
Агнешкото бутче е най-постната част от агнето. Избягвайте обаче горния пласт поради две причини. Първата е, че тлъстината около бутчето не се отделя лесно и винаги остава една част, която силно повишава съдържанието на мазнини и калории в горния пласт. Освен това, за да се изпече едно голямо бутче, от няколко килограма трябва температурата да бъде много висока, а тогава тлъстината се овъглява и става канцерогенна. Ако обичате печено, отрежете си от втория пласт.
Свинското печено се консумира при същите условия като агнешкото бутче, но задължително се избира парче от филето, а не от гърба, който е точно два пъти по-калоричен. Не забравяйте това.


Шунката отново се появява. Но вече не е нужно да се ограничавате с олекотена шунка. Можете спокойно да си хапвате от тази вкусна храна по което искате време на деня, като не забравяте да отстраните тлъстината в края й.


Ето това са категориите храни, които образуват основата на втория етап. Да припомним с риск да се повторим, че този етап в никакъв случай не е окончателен, както не е и диета за отслабване. Той е здравословен и балансиран режим, по време на който разтревоженото ви от отслабването тяло търси начин да си възстанови теглото.
Десет дни на свален килограм-толкова време горе-долу му трябва, за да се примири със загубата и да приеме новото тегло, което му налагате. След този период ще можете да си хапвате кавото поискате шест дни от седем. Подобна перспектива би трябвало да ви вдъхне смелост и търпение. Във всеки случай сега знаете накъде отивате и колко време ще ви е нужно.