5300 Свищовска 59 А Габрово
+359(898)420777

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

Яжте толкова често, колкото ви се иска

При това яжте много и преди да огладнеете, за да не се изкушите от някоя нефигурираща в списъка храна.

Никога не прескачайте ядене

Прескачането на ядене е голяма грешка, често извършвана с добри намерения, но която може да дестабилизира режима ви. Икономисалата храна не само ще бъде компенсирана от по-обилно консумиране при следващото ядене, но и организмът ще се мобилизира и ще извлече от него и последната калория. А и усиленият глад ще се насочи към по-засищащи и калорични храни.

Пийте вода, докато се храните

По необясними причини се смята, че не бива да се пие вода на ядене. Тази забрана, която е без значение за обикновените хора, може да се окаже вредна за човека, спазващ диета, и особено протеинова диета. Защото, да не пиеш, докато се храниш, означава да забравиш да пиеш. Освен това пиенето на вода по време на ядене увеличава обема на стомашното съдържание и поражда усещане за насита. Най-сетне, водата разтваря храните, забавя усвояването им и удължава продължителността на заситата.

Осигурете си всички необходими за диетата храни

Гледайте винаги да имате подръка или в хладилника богат избор на храни от осемте категории. Носете ги с вас, когато пътувате, защото повечето от протеиновите продукти изискват готвене и за разлика от съдържащите въглехидрати и мазнини се запазват по-трудно.

Закуска

Закуската често поставя проблеми, защото човека, е свикнал да избягва протеиновите храни сутрин. Но и това хранене се вписва в първия етап. Кафето или чаят, подсладен или не, може да се разреди с обезмаслено мляко и към него да се добави друг млечен продукт, варено яйце, парче пуешко или олекотена шунка, които по хранителна стойност са много по-задоволителни и засищащи от някоя паста или от шоколадовите ядки.
За влюбените в зърнените храни, запечените, яшните и неподатливите на диети съм измислил една рецепта за нещо като палачинка, която може да се включи в първия етап.


Вземате една супена лъжица житни трици, две супени лъжици овесени трици, един жълтък или едно цяло яйце, според апетита и холестерола, и една супена лъжица обезмаслена извара. Размесвате всичко това и го изсипвате в тефлонов тиган, евентуално намазан с капка олио. Полученото подобие на палачинка е извънредно богато на разтворими влакна. Много нови изследвания са доказали, че като се напоят с вода, разтворимите влакна образуват в храносмилателния тракт гел, който улавя хранителните вещества и калориите и ги увлича със себе си, изхвърляйки ги с изпражненията. И все пак, въпреки огромната полза от тези влакна, не е възможно да се консумират повече от веднъж дневно, без да нарушат специфичното действие на чистите белтъчини.

В ресторанта

Ресторантът е мястото, където е най-лесно да се спазва първия етап. След предястие от варено яйце или парче пушена сьомга, можете да избирате между говежди стек, говеждо филе на грил, телешки котлет, риба или птица. Трудността се появява след основното ястие, по-специално за любителя на сладкото или на сиренето, който може да се изкуши, наблюдавайки сътрапезника си. Най-добрата отбранителна стратегия е да прибегнете до едно кафе и да повторите поръчката, ако разговорът продължи. В някои ресторанти вече предлагат олекотени, дори обезмаслени млечни продукти. Ако не сте в такова заведение, добре е да си имате в службата или в колата обезмаслено плодово кисело мляко, с което да завършите обяда или вечерята.