5300 Свищовска 59 А Габрово
+359(898)420777

БЕЛТЪЧИНИ 

РАЗРЕШЕНИ БЕЛТЪЧИНИ

През този етап,, ще имате право да избирате измежду описаните по-долу осем категории храни.
От тези осем категории ще можете да консумирате колкото желаете без никакви ограничения и колкото пъти на ден ви се прище. Разрешено ви е и да ги смесвате.
Можете също да консумирате само храните, които ви харесват, както и например една от тях на едно хранене или през целия ден.
Знайте също, че и най-малкото отклонение, най-малкото прекрачване на границата, колкото и незначително да ви се струва, действа като игла, пробождаща балон.
Отклонението може да изглежда маловажно, но то ще ви лиши от свободата да консумирате колкото желаете.
Заради някакво минимално количество ще сте изгубили достъпа до едно ценно качество и ще сте принудени през дадения ден да се занимавате с досадно броене на калории и да се ограничавате, докато ядете.
Накратко, девизът е прост и не подлежи на обсъждане: всичко, изброено в списъка, е ваше и изцяло ваше; онова, което го няма в списъка, не е ваше, забравете го за малко - в най-скоро време всички храни отново ще ви принадлежат.

 постни месса

 

Под постно месо разбирам три вида месо: телешко, говеждо и конско за - уви - все по-малкото хора, които го консумират.

  • Говеждо: разрешени са всички части, които се пекат във фурна или на грил, а именно стекът, филето, ростбивът; забранени са рибицата и котлетите, които са прекалено тлъсти.
  • Телешко: позволени са шницелът и частите за печене; котлетите също могат да се консумират, след като се отстрани тлъстата им част.
  • Свинското и агнешкото са забранени през първите 10 дена, през който трябва да се приемат възможно най-чисти протеинови храни.

Можете да приготвяте тези меса според вкуса си, но без да използвате мазнини, без масло, без олио, нито сметана, дори олекотена.
Най-препоръчително е печенето на грил, но тези меса могат да се пекат и във фурна и дори да се варят. Степента на изпичането определяте сами, но трябва да знаете, че печенето постепенно освобождава месото от мазнините, като по този начин го приближава до идеала на чистите протеини.
Мляното месо - печено или под формата на хамбургер - се препоръчва на любителите на каймата, които биха могли да си я приготвят и във вид на кюфтета, смесена с едно яйце и подправки и запечена във фурната.
Замразеният стек е разрешен, но внимавайте съдържанието му на мазнини да не надвишава 10% -15% - те са твърде много за ударния период.
Още веднъж ви напомням, че за количеството няма ограничения.

дреболии

 

От тази категория е разрешен черният дроб - телешки, говежди или птичи, както и телешкият и агнешкият езици, които не са тлъсти
Черният дроб е ценен с високото си съдържание на витамини, които са изключително полезни през период на отслабване, но за съжаление е богат и на холестерол, поради което се изключва от менюто на предразположените към сърдечносъдови заболявания.

риби

 

За това семейство храни няма никакви ограничения. Всички риби са разрешени, все едно дали са постни или тлъсти, дали са бели или сини, пресни или замразени, пушени или сушени, или пък консервирани, но в собствен сос, без олио.

  • Всички тлъсти и сини риби са разрешени, например сардината, скумрията, тонът, сьомгата.
  • Всички бели и постни риби, като морският език, мерлузата, треската, златната рибка, барбунът, костурът, меджидът, скатът, пъстървата, налимът и много други не толкова разпространени.
  • Пушената риба също може да се консумира, включително пушената сьомга, която, макар и тлъста, не е по-тлъста от стека с 10% мастно вещество. Същото важи за пушената пъстърва, за змиорката и за треската.
  • Консервираната риба, много полезна в случаите, когато трябва да хапнете набързо, е разрешена, стига да е в собствен сос: тон, сьомга, скумрия в бяло вино без соса.
  • Накрая, суримито, приготвено от крайно постна бяла риба, ароматизирано със сос от раци и леко подсладено, е напълно разрешено; то е много практично за консумация, не мирише, лесно се пренася, не изисква нито варене, нито каквато и да е подготовка и може да се хрупа по всяко време на деня.

Рибата следва да се приготвя, без да се добавя мазнина, но може да се полее с лимонов сок и да се поръси с подправки, или да се напълни с подправки и лимон и да се опече във фурната, или пък да се свари в бульон от бяло вино и подправки, или да се опече, завита във фолио, за да се запази сокът й.

морски дарове

 

В тази категория храни включвам всички ракообразни и всички миди.

  • Сивите и розовите скариди, средиземноморските скариди, крабът, кривият рак, морският охлюв, омарът, лангустата и лангустината, стридите, мидите, венусът и пектенът.

Добре е да се консумират тези храни, които разнообразяват трапезата и могат да й придадат празничен вид. Освен това те са много засищащи.

птиче месо

 

  • Всички птици са позволени с изключение на птиците с плосък клюн - патицата и гъската, но при изричното условие да се консумират без кожата.
  • Пилето е най-разпространената и най-практична за режима на чистите протеини птица. Всички части от нея са разрешени с изключение на крайната част на крилото, която е неотделима от кожата и е прекалено тлъста. Трябва да се знае все пак, че отделните части на пилето се различават по съдържанието на мазнини, като най-постната част е бялото месо, следвано от кълката и крилцето. Освен това колкото по-младо е пилето, толкова по-добре.
  • Пуйката във всичките й форми - във вид на шницели или шпиковани с чесън и печени на фурна кълки, - младото пуйче, токачката, гълъбът, пъдпъдъкът са разрешени, както и летящият или плуващият дивеч като фазанът, младата яребица и дори дивата патица, която не е тлъста.
  • Заекът има постно месо, което може да се консумира печено или варено с горчица и обезмаслена извара.

постни шунки

 

От няколко години в супермаркетите се продава олекотена свинска шунка, както и пуешка и пилешка леко опушена шунка, чието съдържание на мазнини варира между 4 и 2%, а това е далеч по-малко отколкото при месото и най-постните риби. Тоест тези колбаси са позволени и дори се препоръчват, тъй като лесно се намират и не изискват специално приготвяне.
Освен това, макар вкусът им да не може да се сравнява с вкуса на традиционната шунка, хранителната им стойност е същата. Да припомним, че традиционната шунка и джоланът не са разрешени, както и беконът, който е още по-тлъст.

яйца

 

Яйцата се консумират твърдо сварени или рохки, или на очи, на омлет или бъркани в тефлонов тиган, тоест без масло, нито олио.
За да разнообразите вкуса им, можете да добавите няколко скариди или лангустини, или дори трохи от краб. Възможно е и да си направите омлет със ситно нарязан лук или с няколко връхчета от аспержи за аромат.
В режим, при който храната е разрешена без количествени ограничения, яйцата могат да поставят два проблема, свързани съответно със съдържанието на холестерол и с поносимостта.
Вярно е, че яйцата са богати на холестерол и прекалената им консумация не се препоръчва на хора с висок холестерол в кръвта. Ако вашият случай е такъв, намалете дозата до 3-4 жълтъка седмично. Белтъкът е напълно чист протеин и можете да го консумирате без ограничения.
Бихте могли също да си направите омлет или бъркани яйца, като използвате един жълтък за два белтъка.
Колкото до непоносимостта към яйца, наистина съществува алергия към жълтъка, но тя е изключително рядка и обикновено човека си я познава, така че се е научил как да я избягва.
Много по-често е лошото смилане на яйцата, което понякога е погрешно приписвано на чернодробни смущения. Като не се смятат лошокачествените и недостатъчно пресните яйца, това, което черният дроб не понася, не е яйцето, а пърженото масло.
Така че ако не сте алергични и ако си приготвяте яйцата без мазнина, можете спокойно да изяждате по едно-две яйца на ден през началото.

обезмаслени млечни продукти (кисело мляко, извара и сирене)

 

Тези храни са истински млечни продукти, във всяко отношение подобни на традиционните извари, сирена и кисели млека, но без мазнините им. Тъй като при трансформацията на млякото в сирене се отстранява лактозата, която е единствената захар, съдържаща се в млякото, тези обезмаслени млечни продукти практически са съставени само от белтъчини. Оттам идва изключителното им значение в ударния протеинов режим.


От няколко години насам производителите на млечни продукти са пуснали на пазара ново поколение нискомаслени кисели млека с изкуствен подсладител и ароматизирани или обогатени с плодов пулп. Ако подсладителят и ароматизаторите са лишени от калорийна стойност, то плодовият пулп въвежда известно малко количество нежелателни въглехидрати. Но този недостатък напълно се компенсира от факта, че става дума за приятни храни, изпълняващи ролята на десерт, който подобрява общия вкус на приеманата храна.
Така че подсладените млечни продукти са позволени, стига да са обезмаслени, защото съществуват и пълномаслени, безкрайно по-богати на мазнини и захари млека, които следва напълно да се изключат от диетата
Плодовите обезмаслени млека са разрешени в умерени количества (по две на ден), но тези които искат да отслабнат светкавично, биха могли да ги избягват през първите 10 дена.

литър и половина течност дневно

 

Това е единствената задължителна категория от списъка. Всички останали са факултативни и зависят само от желанието ви. Както вече ви казах и с риск да се повторя, приемането на течности е крайно необходимо и не подлежи на обсъждане. Без това интензивно прочистване отслабването ви, дори ако съвестно спазвате диетата, ще престане, а отпадъчните вещества от изгарянето на мазнините ще се трупат и накрая ще изгасят огъня.


Ако не ви допада обикновената вода, пийте колкото искате газираните води - газът не оказва никакво влияние върху режима.
Ако пък не обичате студени напитки, знайте, че кафето, чаят и всякаква друга запарка или отвара са сродни с водата и можете да ги приспаднете от задължителния литър и половина.
И накрая, кока-колата лайт и всяка друга подобна напитка, която не съдържа повече от една калория на чаша, са позволени на всички етапи.
Диетолозите не са на едно мнение относно напитките с изкуствени подсладители. Някои мислят, че измамният им ефект е долавян и компенсиран от организма. Според други консумацията им поддържа нуждата от захар.


Въздържанието, колкото и да е дълго, никога не убива нуждата от захар. Така че не виждам никаква причина да не се порадвате на тази лишена от калории сладост. От друга страна, забелязал съм, че консумацията на споменатите напитки улеснява спазването на режима и че сладостта им, съдържащите се в тях ароматизатори, цветът им, както и аурата им на празнични напитки ги превръщат в храни „награди", които убиват желанието за „друго нещо", толкова често появяващо се у свикналите непрекъснато да дъвчат.