5300 Свищовска 59 А Габрово
+359(898)420777

МАЗНИНИТЕ

 

Мазнините са най-злите врагове на кандидата за отслабване, тъй като представляват най-концентрираната форма на складиране на излишната енергия. Когато консумираме мазнини, ние си присвояваме резервите на животното, което и на теория, и на практика улеснява напълняването.
Съществуват два големи източника на мазнини -животинските мазнини и растителните мазнини.


Животинските мазнини, които се съдържат в чисто състояние в свинската сланина, присъстват в доста голямо количество в някои колбаси, като пастетите, надениците, саздърмата и др. Но ги има и в месото на много други животни. Овнешкото и агнешкото, както и месото на някои птици като гъската и патицата, са богати на мазнини. Говеждото, с изключение на котлетите и рибицата, не е толкова тлъсто, особено ако се опече. Конското месо е постно месо.


Маслото е практически чиста мазнина. Сметаната е по-водна, но също е много мазна - съдържанието на мазнини в нея достига 80%.
Сред рибите има пет вида с по-високо съдържание на мазнини, които могат да се познаят по вкуса им и по синята им кожа. Това са сардината, тонът, сьомгата, скумрията и херингата. Но трябва да се знае, че колкото и да са тлъсти, тези пет вида риба не съдържат повече мазнини от една обикновена говежда пържола и главно, че мазнината им на риби от студените морета е много богата на омега 3 мастни киселини, които намаляват риска от сърдечносъдови заболявания.
Растителните мазнини са представени от различните видове олио и от семейството на маслодайните растения.


Олиото е още по-мазно и от маслото. Наистина някои видове, като зехтинът, слънчогледовото олио и олиото от рапица, имат високи хранителни качества и са полезни за сърцето и съдовете, но всички видове без изключение имат едно и също калорийно съдържание и следва да бъдат изключени от режима за отслабване, да се избягват. Колкото до маслодайните растения, като орехи, фъстъци, лешници, шам-фъстък и подобни, това са храни, които дъвчем автоматично по време на аперитива и които, комбинирани с алкохол, усилват калорийната стойност на поетата след тях храна.


За човека, който желае да пази линия или да отслабне, мазнините са крайно опасни.
Те са преди всичко най-калоричните хранителни вещества - 1 г произвежда 9 калории, ще рече, два пъти повече от глуцидите и протеина, 1 г от които произвежда 4 калории.
Храните, съдържащи липиди, рядко се консумират сами. Олиото, маслото, сметаната привличат хляба, нишестените продукти, макаронените изделия, оцета и в комбинация с тях значително увеличават общата калорийна стойност.


Мазнините се усвояват малко по-бавно от бързите захари, но значително по-бързо от белтъчините.
Мазнините не се отразяват кой знае колко на апетита и за разлика от храните, съдържащи белтъчини, не намаляват количеството на следващото ядене, нито го отлагат за по-късен час.


 
И накрая, мазнините от животински произход - масло, колбаси, мазни сирена с високо съдържание на мастни киселини, са потенциална заплаха за сърцето. Поради тази причина те в никакъв случай не могат,да бъдат консумирани без ограничения.